ПІДГОТОВКА ПЕДАГОГІВ ДО УПРОВАДЖЕННЯ АРТПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ СУСПІЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН - Хаустова, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті досліджується питання підготовки педагогів до впровадження артпедагогічних технологій у викладання суспільно-гуманітарних дисциплін. Розглядаються сутність, витоки, сучасне розуміння артпедагогіки, її потенціал для розвитку креативного мислення, емоційної стійкості й творчого самовираження учнів. Наголошується, що артпедагогіка – міждисциплінарна наука, що поєднує психолого- педагогічні, філософські, методичні та терапевтичні підходи в освітній діяльності. Автор підкреслює значення мистецького контенту як інструменту формування всебічно розвиненої особистості учня й підвищення якості освітнього процесу. Специфікою артпедагогічних технологій в умовах війни стає те, що вони виступають не лише інструментом освіти, а й засобом психоемоційної підтримки, допомагаючи учням долати стрес і зберігати внутрішню рівновагу.Особливу увагу приділено формуванню професійних компетентностей педагогів, необхідних для інтеграції мистецтва в освітній процес.Запропоновано підхід до підготовки вчителів до впровадження артпедагогічних технологій, який передбачає використання інтерактивних і творчих підходів для опанування різноманітними методами, такими як театралізація, рольові ігри, візуалізація історичних подій, створення проєктів і літературно-мистецьких композицій тощо.Розглядається питання підготовки педагогів до впровадження артпедагогічних технологій для адаптації навчального процесу до сучасних викликів, для формування стійкої, креативної та свідомої молоді.Зміст програми підготовки педагогів представлено як комплекс, що охоплює теоретичні, методичні, практичні та психологічно-педагогічні аспекти, зокрема із залученням цифрових технологій.Значна увага приділяється формуванню компетентностей учителів, необхідних для творчої організації уроків, розкриття потенціалу учнів та забезпечення їхньої психоемоційної підтримки. Підкреслено значення урізноманітнення форм і методів підготовки педагогів для ефективного впровадження артпедагогічних технологій у навчальний процес.