ГЕЙМІФІКАЦІЯ У РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЄДНОСТІ ФІЗИЧНОГО І ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - Толочко, С. В.; Маценко, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Метою статті є дослідження гейміфікації як інноваційного інструменту реалізації технології єдності фізичного і військово-патріотичного виховання здобувачів освіти. Для досягнення поставленої мети виокремлено такі завдання: з’ясувати сутність гейміфікації в освітньому контексті; проаналізувати її можливості щодо інтеграції фізичного та військово-патріотичного компонентів виховання; виявити ефективні моделі, прийоми й ігрові практики, що сприяють формуванню ключових компетентностей здобувачів освіти. Теоретичну базу становлять методи аналізу й синтезу, порівняльний і системний підходи, а також елементи педагогічного моделювання. Застосовано методи узагальнення для визначення перспектив упровадження гейміфікації у педагогічну практику. Установлено, що гейміфікація виступає ефективним засобом підвищення мотивації, посилення особистісної залученості й формування інтегрованих якостей, таких як фізична витривалість, дисциплінованість, відповідальність, командна взаємодія та готовність до захисту Вітчизни. Проаналізовано приклади ігор, що поєднують елементи спортивної і військово-прикладної підготовки, а також визначено їх виховне значення.Особливу увагу приділено порівняльному аналізу українських і закордонних ігор у контексті фізичного і військово-патріотичного виховання. Поєднання найкращих традицій українських ігор із сучасними іноземними підходами до гейміфікації дає змогу сформувати цілісну систему виховання, що відповідає сучасним викликам і потребам освітнього процесу. Доведено, що гейміфікація сприяє створенню освітнього середовища, у якому ефективно поєднуються фізичний розвиток і патріотичне виховання. Наголошено на важливості цілеспрямованого впровадження гейміфікаційних методик для реалізації єдності фізичного і військово-патріотичного виховання, що, своєю чергою, сприяє формуванню всебічно розвиненої, активної та свідомої особистості здобувача освіти. Перспектива подальших досліджень убачається в розробленні структурованих моделей гейміфікованого освітнього процесу з акцентом на фізичну культуру та патріотичні цінності.