ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА АКАДЕМІЧНЕ ПИСЬМО: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ - Черчата, Л. М.; Король, Л. Л. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У сучасну епоху цифровізації та стрімкого розвитку технологій людство дедалі більше звертає увагу на можливості, які відкриває штучний інтелект (ШІ). Однією з найбільш актуальних сфер, де технології можуть мати глибокий вплив, є система освіти, у тому числі це стосується й формування навичок академічного письма у студентів ЗВО.У центрі уваги дослідження – осмислення сутності штучного інтелекту. Авторки подають аналіз різних підходів до розуміння цього поняття – від вузького технічного трактування, де ШІ постає як здатність машин до виконання завдань, що традиційно вимагають людського інтелекту, до ширших концепцій, коли ШІ розглядається як партнер у навчальному процесі. Зокрема, акцентовано, що сучасний ШІ не просто обробляє інформацію, він здатен генерувати новий зміст, адаптуватися до контексту запиту або навіть брати участь у діалозі зі студентом. Такий підхід дає змогу переглянути ролі викладача та студента в освітньому процесі – від односпрямованої передачі знань до спільного формування компетентностей через взаємодію з інтелектуальними системами.Описано низку програм та платформ, які вже сьогодні активно використовуються для покращення навичок письма. Авторки звертають увагу на те, що ці платформи не лише виправляють граматику та стилістику, а й здатні надавати рекомендації щодо аргументування, поліпшення логіки викладу та уникнення плагіату. Підкреслюється, що використання ШІ у сфері академічного письма потребує педагогічно виваженого підходу. Надмірна залежність від автоматичних систем може спричинити зниження мотивації до самостійного мислення, утрату навичок аналізу джерел і критичного оцінювання інформації. Саме тому авторки наголошують на потребі інтеграції ШІ у навчальний процес не як замінника, а як партнера. У висновку зазначено, що ШІ може стати каталізатором розвитку ключових компетентностей майбутнього, серед яких академічне письмо займає важливе місце.