ВИВЧЕННЯ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ФЕНТЕЗІ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ НА УРОКАХ ПОЗАКЛАСНОГО ЧИТАННЯ - Слижук, О. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті розглядається дидактична модель системного вивчення сучасного фентезі учнями підліткового віку. Розглянуто особливості цього жанрового різновиду фантастичної літератури, які дають змогу віднести його до кола читання підлітків. Виділено критерії добору фантастичних творів для текстуального вивчення. Визначено відмінності в сприйнятті й інтерпретації фентезі в різних вікових групах підлітків-читачів. Вони пов’язані з різними рівнями сприйняття й інтерпретації художніх творів та з особливостями самих творів, рекомендованих для читання. Пропонується будувати моделі уроків позакласного читання фентезі у 5 – 6 класах як «гру у грі». У розглянутій моделі зовнішня структура повторює сюжетну модель виучуваного твору – подорож, а внутрішні компоненти – це набір різноманітних ігрових завдань. Зазначено, що у 7 – 9 класах моделювання уроків зазнає трансформацій: відходимо від використання ігрових технологій і переходимо в площину комунікативних і комунікативно- творчих стратегій.