ПРОФЕСІЙНО-ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ МОВНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ - Тополевський, В. Ю. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті розглянуті творчі аспекти педагогічної майстерності, професійні, організаторські здібності педагога та значення особистих якостей викладача в роботі зі студентами мовної майстерності. Встановлено, що зміна й урізноманітнення засобів виразності акторського мистецтва пов’язані з інтенсивністю духовної діяльності людини. Виявлено залежність особистісних якостей, знань та здібностей педагога та змісту творчого становлення майбутнього актора. Виокремлені та проаналізовані чинники, що впливають на ефективність освітнього процесу, а саме: традиції та досвід видатних педагогів попередніх поколінь, аналіз та вивчення кращих зразків сучасної практики, активне використання принципів індивідуальної та самостійної роботи студентів. Доведено, що в опануванні майстерності акторського впливу на аудиторію значне місце відводиться не тільки природним задаткам педагога, а й постійному прагненню вдосконалювати свій талант, здобувати знання, аналізувати досвід, набутий у процесі навчання, виховання, практичної діяльності.