ТОЛЕРАНТНІСТЬ І ПЕДАГОГІКА: ІСТОРИКО-ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Голованова, Т. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2018)
У статті здійснено дослідження історико-теоретичного аспекту взаємозв’язку толерантності і педагогіки. Наведена загальна характеристика поглядів Аристотеля, Дж. Локка на проблему толерантності. Розвиток ідеї толерантності в педагогіці пов’язаний з прийняттям «Декларації принципів толерантності» (1995р.); сучасний період характеризується впливом таких чинників, як євроінтеграційні процеси, гуманізація та гуманітаризація освіти, реформування освіти. Викликом для педагогіки толерантності є такі чинники негативізації, як насильство, торгівля людьми, цькування та булінг в освітньому закладі. Перспективи розвитку толерантності бачимо в педагогіці партнерства, створенні інклюзивного середовища в освітніх закладах, а також у наскрізному процесі виховання, який формує цінності.