ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД НЕПЕРЕРВНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО РОБОТИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - Джаман, Т. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Автором охарактеризовано особливості підготовки педагогічних кадрів для системи інклюзивної освіти. Провідними ідеями розвитку сучасної освіти є гуманізація та неперервність. Згідно з визначенням Міжнародної комісії з освіти XXI століття при ЮНЕСКО неперервна освіта повинна об’єднувати всю діяльність і ресурси в галузі освіти та спрямовувати їх на досягнення гармонійного розвитку потенційних здібностей особистості та прогресу в перетворенні суспільства. Наголошено на важливості принципових змін середньої, професійної та додаткової освіти. Зазначено, що процес підготовки педагогічних кадрів потребує поетапного опанування базових компетентностей. У межах концептуалізації інклюзивної педагогіки / педагогіки інклюзивної освіти зарубіжні науковці значну увагу приділяють дослідженню інклюзивних педагогічних підходів, які можуть бути корисними для всіх і які адаптовані незалежно від контексту до застосування у загальноосвітньому просторі. Відзначено важливість безперервного супроводу педагогів в практиці організації інклюзивної освіти. Вказано основним компонентом підготовки педагогів – обмін досвідом з колегами та роль наставників в супервізії вчителів. Розглянуто трактування понять «післядипломна підготовка» (in-service education), «розвиток педагогічного колективу» (staff development), «неперервний професійний розвиток» (Continuing Professional Development). Визначено суттєву характеристику сучасного англійського досвіду організації післядипломної педагогічної освіти. Зазначено провідні тенденції системи професійного розвитку вчителів. Виявлено фундаментальні заклади освіти Європейського Союзу, що займаються підвищенням кваліфікаційного рівня педагогічних працівників щодо роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Зазначені три способи навчання з інклюзивної освіти, які запроваджені у Європі. Автором охарактеризовано загальні тенденції професійної підготовки учителів початкової освіти країн Східної Європи. Визначено взаємозв’язок професійної підготовки та впровадження подвійних освітніх програм у вищих закладах освіти. Досліджено практичний досвід підготовки педагогів у інклюзивній сфері на прикладі Технологічного університету Лулео (Швеція), Університету Тромсе, Університету Лапландії. Зазначено часткову можливість впровадження європейського досвіду неперервної освіти вчителів початкової школи з питань навчання дітей з особливими освітніми потребами в українській практиці.