ІСТОРИКО-ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Самсонова, О. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті висвітлено філософські, педагогічні, психологічні підходи до розуміння розвитку дошкільної освіти як початкової ланки всієї освітньої системи. Визначено пріоритети дошкільної освіти, розглянуто підходи до розвитку професіоналізму вихователя закладу дошкільної освіти. Проаналізовано надбання педагогічної та психологічної теорії щодо становлення й розвитку дошкільної освіти, історико-теоретичні засади процесу розвитку професіоналізму вихователів закладів дошкільної освіти, визначено його хронологічні періоди та їх характеристики. Так, на основі критеріальної матриці визначено такі етапи: загальнотеоретичний (до середини 80-х рр. ХХ ст.), у якому відбувалося формування теоретичної основи дошкільної освіти, а також програмно-методичне оформлення його змісту; парадигмальний (1986–1991 рр.), у якому запропоновано базові концепції дошкільної освіти, що визначили принципово нові підходи до її змісту; концептуальний (1992–1999 рр.), у якому розроблено та представлено варіативні психолого-педагогічні концепції дошкільної освіти. Також розкрито проблему сучасного закладу дошкільної освіти, який гостро потребує вихователя, здатного адекватно і швидко реагувати на зміни освітньої ситуації, використовувати інноваційні технології виховання, спроможного до принципової їх переорієнтації на сучасні пріоритети, до творчого розв’язання нових назрілих проблем, у зв’язку з чим мета освіти може бути представлена як безперервний особистісно- професійний розвиток педагога якісно нового типу. Звертається увага, що наукою доведено таке: закономірності творення нової особистості в умовах сьогодення як ніколи актуалізують проблему розвитку професіоналізму фахівця в сучасній теорії та практиці навчання й виховання, а формування й удосконалення компонентів досліджуваного феномена можливі тільки в процесі саморозвитку особистості.