ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ПІДХОДУ «НАВЧАННЯ ЧЕРЕЗ ГРУ» В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Зубцова, Ю. Є. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Автором статті наголошено, що освіта в молодшому шкільному віці є ключовим етапом людського розвитку. Початкова освіта має закласти фундамент для подальшого навчання, сформувати ключові компетентності та важливі наскрізні вміння, проте має бути цікавою та мотивуючою для дитини. Визначено, що одним із шляхів зміни ролі гри як окремого дидактичного методу є застосування підходу «навчання через гру» в початковій школі. Термін «підхід» розуміється як системна організація освітнього процесу, а підхід «навчання через гру» є стратегією навчання, що поєднує в собі ігрові та інтерактивні методи, форми, прийоми навчання, з метою підвищення пізнавальної мотивації учнів та ефективності освітнього процесу. На переконання автора, для того щоб забезпечити стійке позитивне ставлення до навчально-пізнавальної діяльності, гра має використовуватися не як окремий метод чи прийом навчання, а наскрізний підхід. Серед переваг застосування підходу «навчання через гру» визначено такі: підвищується рівень пізнавальної активності; створюється сприятлива емоційна атмосфера; відбувається збагачення учнів новими враженнями; попереджена втомлюваність школярів; учні краще запам’ятовують матеріал; розвиваються пізнавальні процеси та комунікативні здібності; створюються умови для творчої діяльності; реалізуються дидактичні завдання; розвиваються організаторські здібності, ініціативність; покращуються відносини в учнівському колективі; створюється творча атмосфера в процесі колективного пошуку та прийняття рішень тощо. Запропоновано педагогічні умови для реалізації підходу «навчання через гру»: формування емоційно-ціннісного ставлення педагога до гри як системної організації навчання в адаптаційно-ігровий період; вміле керівництво процесом ігрової діяльності; адаптування ігрових вправ відповідно до індивідуальних особливостей учнів; доцільний вибір та використання інструментів навчання, ігрового обладнання, відповідність традиційним дидактичним принципам та ціннісним орієнтаціям, визначеним у Державному стандарті початкової освіти; збагачення власного педагогічного досвіду шляхом створення та застосування ігрових вправ та завдань. Підкреслено, що застосування підходу «навчання через гру» сприяє формуванню ключових компетентностей та наскрізних вмінь та є засобом забезпечення як теоретичної, так і практичної підготовки.