ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ОСНОВ ІНФОРМАТИКИ - Шаран, О. В.; Шаран, В. Л.; Пугало, С. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті показано, що формування інтелектуальних здібностей молодшого школяра як невід’ємного складника гармонійного розвитку дитячої особистості є одним із важливих завдань сучасної початкової школи. Відзначається, що інформаційні технології, зокрема й «Сходинки до інформатики» як навчальний предмет, сьогодні посідають чільне місце в процесі інтелектуального розвитку особистості молодшого школяра. Підкреслюється, що якісною характеристикою інтелектуально розвиненого учня є певний рівень сформованості його мислення. Розглядається вплив вивчення інформатики на розвиток мислення учня початкової школи й методичний супровід процесу інтелектуального розвитку молодшого школяра на уроці інформатики. Зокрема, відзначається, що проблемна організація навчання основ інформатики та правильний добір задач сприяють інтелектуальному розвитку учнів. Виділено вимоги до системи задач, що сприяють інтелектуальному розвитку молодших школярів. Розглянуто різні види мислення, які активно можна формувати за допомогою комп’ютерів, а саме: операційне, алгоритмічне, логічне і творче мислення. Наведено приклади прикладного програмного забезпечення, що спрямовані на розвиток інтелекту й адаптовані для навчання дітей молодшого шкільного віку. Підкреслено важливу роль створення тренінгового ігрового середовища та вказано види найбільш доцільних програмних ресурсів. Відзначено також важливість використання інтерактивних завдань і робіт- проєктів. Виділено типи ігрових програм, що сприяють інтелектуальному розвитку молодших школярів і які доцільно використовувати на уроках інформатики в початковій школі: закриті, відкриті й дослідницькі. Відзначено також позитивну роль комфортної психологічної атмосфери на уроці інформатики в початковій школі. Зроблено висновок, що інтеграція комп’ютера в освітній процес, його органічне поєднання з традиційними методами навчання з дотриманням виділених дидактичних умов позитивно впливають на розвиток інтелекту молодшого школяра.