СУЧАСНИЙ ТАНЕЦЬ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО АКТОРА - Гончаренко, Ю. В.; Тітов, Ю. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті на основі аналізу педагогічної, психологічної та мистецтвознавчої літератури висвітлюється сутність поняття творчої особистості, розкривається зміст і основні складники творчого потенціалу особистості, що полягають у розвиненому інтелекті, здатному стимулювати особистість до самостійної творчої діяльності, накопичення досвіду, наполегливості й цілеспрямованості творчих дій та інтересів. Зазначається, що засобами сучасного танцю можна стимулювати творчий потенціал особистості майбутнього актора, тому що саме його хореографічна лексика спрямовується на вираження емоцій, почуттів і природної сутності особистості. Закладений у сучасну хореографію танцювальний текст, що ґрунтується на природності рухів і відчуттів, його вільний психофізичний прояв здатний спонукати до творчої дії майбутніх акторів шляхом відтворення їхнього духовного світу через сучасні рухові прояви. Відповідність хореографії та її музичного супроводу сучасним запитам суспільства стимулюватиме у майбутніх акторів мотивацію до творчої діяльності, до створення нового хореографічного твору, а також ініціюватиме розвиток їхньої уяви та фантазії. У роботі виділяються найбільш методично розроблені та доступні для опанування майбутніми акторами напрями сучасного танцю: модерн, джаз, джаз-модерн, джаз- фольк. Введення у зміст навчально-виховного процесу з хореографії майбутніх акторів цих напрямів сучасного танцю з використанням творчих завдань на імпровізаційну дію дозволить майбутнім акторам вільно, природно, невимушено та впевнено почувати себе під час створення художнього образу героя як минулого, так і сучасного століть. Також зазначені напрями сучасного танцю сприятимуть розвитку психофізичного апарату особистості актора, гармонізуючи його внутрішні відчуття та емоції з руховими проявами, розкриваючи та наповнюючи зображувальний образ естетичною пластичністю.