КУЛЬТУРОЛОГІЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ: ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ - Гречаник, Н. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті визначено й обґрунтовано специфічні правила формування культурологічної компетентності майбутніх учителів початкової школи, які позиціонуються культурологічно-орієнтованими принципами. До таких автор відносить принцип зумовленості формування культурологічної компетентності майбутніх учителів початкової школи у професійній підготовці особистісними й соціальними запитами. Послуговування цим принципом сприяє свідомому ставленню студентів до культурологічного становлення й інтересу до формування культурологічної компетентності, що забезпечується позитивним сприйняттям і усвідомленням культурологічних і професійних цінностей. Принцип мотивованого культурологічно-інтегрованого навчання ґрунтується на розумінні мотивації особистості як складної, багаторівневої системи збудників, що вміщують у собі емоції, потреби, мотиви, інтереси, ідеали, норми, цінності тощо. Реалізація цього принципу передбачає інтеграцію змісту навчальних дисциплін професійної підготовки зі змістом компонентів культурологічної компетентності на засадах ціннісно-свідомого ставлення майбутніх учителів початкової школи. Принцип цілісності, неперервності й системності формування культурологічної компетентності зумовлений залежністю процесу утворення якісних характеристик особистості від цілеспрямованої і комплексної роботи з опанування майбутніми вчителями початкової школи культурологічного інструментарію. Принцип суб’єктивно-діалогічної культурологічної взаємодії відображає особистісно орієнтовані механізми організації педагогічної комунікації учасників освітнього процесу у процесі формування досліджуваної здатності, забезпечує їхнє залучення до активного оволодіння культурологічним досвідом реалізації культурологічних знань, умінь і навичок у суб’єкт-суб’єктному вимірі. Принцип рефлексивної спрямованості культурологічної компетентності відображає оволодіння студентами навичками саморегуляції й передбачає рефлексивну активність майбутніх учителів початкової школи у напрямі культурологічного самовдосконалення.