ВПЛИВ КОГНІТИВНИХ ЕВРИСТИК НА ПРОЦЕС ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ МАЙБУТНІМИ ОФІЦЕРАМИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ В НЕСТАНДАРТНИХ СИТУАЦІЯХ - Конаржевська, В. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
Формування вмінь і навичок майбутніх офіцерів Національної гвардії України приймати рішення в нестандартних ситуаціях пов’язане з низкою питань, зокрема теоретико-методологічного характеру. Один з основних чинників рішення цієї проблеми вбачається в когнітивних евристиках. Визначено, що, незважаючи на велику кількість праць, присвячених дослідженню різних аспектів професійного становлення майбутніх офіцерів Національної гвардії України, поки не створено чіткої концепції, яка б дала змогу приймати рішення в нестандартній ситуації завдяки евристикам. Мета статті полягає в уточненні показників когнітивних евристик, необхідних для прийняття рішення майбутніми офіцерами в нестандартних ситуаціях, висвітленні їхніх характеристик для вироблення цілісного уявлення і розуміння цього поняття, а також викладення власного бачення щодо методологічної основи формування необхідних вмінь і навичок майбутніх офіцерів за рахунок евристик. З’ясовано, що технологія евристичного навчання передбачає використання відповідних методів, які відіграють вирішальну роль у передачі послідовних фаз рішення, і характеризують евристики як інтелектуальні, що залежать від конкретної сфери і спрямовані на прийняття рішення певних проблем. Основна функція евристик –переформулювання проблемної ситуації, виділення значущих умов, акцентування уваги на помилках. Їх використання компенсує брак часу на обмірковування проблемної ситуації з урахуванням перевантаженості інформацією. Встановлено, що евристики можуть призводити також до помилок. Ідеї з минулого досвіду можуть стати на заваді альтернативних рішень та генерації нових ідей, чому сприяють когнітивно-емоційні пастки. Доведено, що оптимальною методологічною основою для формування вмінь і навичок майбутніх офіцерів НГУ приймати рішення в нестандартній ситуації буде така модель, що ґрунтуватиметься на усвідомленні проблемності поставлених завдань, визначенні значущості рішення проблемних ситуацій та вмінні бачити й аналізувати їх, виділяючи конкретно проблеми і завдання. Зазначене сприяє мисленню за межами звичних суджень.