ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЯК УМОВА УСПІШНОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ МОЛОДІ - Соловйова, Т. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті розглянуто проблему формування соціальної компетентності як умови успішної соціалізації молоді. Визначено, що молодь – головна рушійна сила розвитку суспільства та країни. Водночас молодь залишається проблемою для держави через вразливість, невпевненість, байдужість та інші проблеми. Підкреслюється, що молодь в Україні є однією з уразливих соціальних груп через соціально-економічні й соціально-політичні проблеми в країні. Аналіз поняття «компетентність» розглядається на основі досліджень різних учених. Визначено, що більшість авторів розуміє соціальну компетентність як певну стратегію побудови адекватних і гармонійних взаємин на міжособистісному рівні та на рівні особистості – суспільства. Крім того, соціальна компетентність людини включає компетентність у соціальній взаємодії та компетентність у спілкуванні. По суті, поняття соціальної компетентності включає здатність людини жити/бути серед людей. Аналізується ідентичність або синонімічність понять соціальної компетентності, соціальної зрілості й соціальної відповідальності. Ці поняття розглядаються як система знань, умінь, цінностей і поведінкових компонентів, необхідних для гармонійного існування людини в суспільстві та її успішної соціалізації. Визначено, що соціалізація є бажаним результатом соціального розвитку людини. Визначено, що найбільш значущими факторами формування соціальної компетентності молоді є сім’я, найближче оточення, різні рівні навчальних закладів, система позашкільної освіти, зайнятість і робоче місце, самоосвіта й саморозвиток. Окремо зазначено, що процес формування соціальної компетентності залежить від двох основних умов: індивідуальних особливостей людини (фізичного та психічного стану, вдачі, характеру тощо) і впливу соціального середовища – близького оточення, громади, регіону й держави загалом. Зв’язок між соціальною компетентністю й успішною соціалізацією молоді не викликає сумнівів, оскільки соціальна компетентність є одним із основних показників успішної соціалізації людини, а формування соціальної компетентності є необхідною умовою цього.