ПРАКТИЧНІ ПРИЙОМИ ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ «МАЙНДМЕППІНГ» В НАВЧАННІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ ІНЖЕНЕРНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Моргунова, Н. С.; Приходько, С. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2020)
У статті висвітлено поняття «майндмеппінг», надано теоретичне обґрунтування доцільності впровадження ментальних карт у навчальний процес ЗВО. Розглянуто наукові підходи вітчизняних та зарубіжних вчених до визначення принципів створення та потенційних можливостей застосування ментальних карт у навчанні. Звертається увага на подібності та відмінності ментальних карт і близьких до них опорно-графічних конспектів В. Шаталова та фреймів М. Мінського. Аргументується ефективність застосування майндмеппінгу саме для студентів інженерних спеціальностей, для яких ближчим є системне, предметне, радіальне мислення. Розглядаються переваги та недоліки використання ментальних карт у навчальному процесі, наголошується на необхідності дотримання інтерактивного характеру взаємодії у процесі використання ментальних карт на занятті. Аналізуються потенціал майндмеппінгу як мотивуючого фактора для вивчення іноземної мови, можливості технології у процесі формування та вдосконалення мовних і мовленнєвих навичок і вмінь, засвоєнні соціокультурної інформації, як засобу організації індивідуальної і групової, аудиторної і самостійної роботи студентів, розвитку творчих й інтелектуальних здібностей студентів. Запропоновано шляхи використання ментальних карт у викладанні англійської мови студентам технічних закладів вищої освіти для формування лексичних, граматичних навичок, розвитку писемного мовлення і аудіювання, складання монологічного висловлювання, де необхідним є вміння генерувати свої ідеї, знаходити причинно-наслідкові зв’язки, найбільш раціональне рішення, робити висновки. Звертається увага на методичні правила, які варто враховувати під час використання ментальних карт на занятті. Робиться висновок, що ментальні карти є продуктивною альтернативою традиційним способам обробки інформації, перетворюють студента на активного творця власних знань, дають змогу викладачеві продуктивно використовувати навчальний час і отримувати високі результати в процесі іншомовної підготовки студентів.