ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ В ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТІВ - Процик, Г. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2021)
Проаналізовано структури систем вищої освіти США, Польщі, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Англії. З’ясовано, що в кожній країні система вищої освіти різноманітна, унікальна, зі своїми особливостями щодо організації навчального процесу. Наголошено, що незважаючи на значні здобутки, інноваційні підходи та сучасні освітні методики, які використовують прогресивні зарубіжні країни, важливим є те, щоб інтеграційні освітні процеси України у світовій системі вищої освіти відбувалися зі збереженням досягнень і традицій української вищої школи. Проаналізовано зарубіжний досвід у контексті розвитку творчих здібностей студентів, їх пізнавальної активності, самостійності та ініціативності. Зосереджено увагу на компаративістиці. Визначено, що основною ціллю порівняльної педагогіки є зіставлення систем освіти двох країн задля виявлення спільного та відмінного в освітніх процесах, розуміння закономірностей і тенденцій розвитку. Зауважено, що під час проведення традиційного уроку більшу його частину вчитель пояснює, ілюструє матеріал і дуже мало часу приділяє активізації пізнавальної діяльності, наслідком чого є низький розвиток самостійного мислення, боязнь учня виходити за межі правил задля пошуку нестандартного вирішення проблеми. Акцентовано увагу на тому, що однією з альтернатив традиційному уроку є метод проєктів. Охарактеризовано методи навчання, які спрямовані на активізацію діяльності школярів: дослідницькі методи, евристичні методи, контекстне навчання, метод запитань, квест-технології тощо. Проведено дослідження та обґрунтовано його результати щодо досвіду зарубіжних країн із підготовки студентів педагогічних і філологічних спеціальностей. Акцентовано увагу на реалізації головної мети – стандартизації підходів до організації процесу навчання та функціонування вищої школи. Наголошено на необхідності якісної підготовки вчителів, розвитку їх пізнавальної активності, креативності, мобільності, самоосвіті, безперервній освіті. Констатовано, що професіоналізм педагога є невід’ємним складником успіху навчального процесу.