ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НА УРОКАХ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Байдюк, Л. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті досліджується підготовка майбутніх учителів до використання інтерактивних методів навчання англійської мови молодших школярів. Проведено теоретичний аналіз науково-методичної літератури з інтерактивного навчання, обґрунтовано необхідність використання інтерактивних методів і прийомів навчання англійської мови, проаналізовано психологічні передумови формування англомовної компетенції у молодших школярів з використанням інтерактивних методів і прийомів навчання. Акцентуємо на постановці завдань, що розвивають креативність особистості, підвищують мотивацію до вивчення мови, удосконалюють мову як основний механізм спілкування. У статті розглянуто двосторонній характер інтерактивного навчання, особлива організація та різноманітність форм, цілісність і єдність, мотивація та зв’язок із реальним життям, виховання та розвиток особистості учнів одночасно з процесом засвоєння нових знань. Проаналізовано сутність та особливості інтерактивного навчання у навчанні англійської мови, коли навчальний процес відбувається в умовах постійної, активної взаємодії всіх учнів; розглянуто цікаві та ефективні методи та прийоми навчання в початковій школі, що підвищує інтерес до вивчення іноземної мови через вплив групи на процес навчання та набуття кожним учасником групи досвіду взаємодії. Основними формами інтерактивної роботи є навчальна взаємодія учнів у парах та мікрогрупах. Спільна колективна діяльність створює оптимальні умови для активізації здібностей кожного і розвиває здатність правильно сприймати інших і адекватно оцінювати себе, результати своєї діяльності, не втрачаючи до неї інтересу. Формами реалізації інтерактивних методів, використаних автором на уроках англійської мови в початковій школі, були Загадкові предмети, Зіпсований телефон, Заповнені коробки, Містичний предмет, Біговий диктант, Круглий стіл, Дискусія, Драматизація, Проектна робота, Зашифровані малюнки, Історія побудови Спонтанні діалоги, Інтерв’ю, Заповніть пропуски в історії, Зловіть мишку.