АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ДЕФІНІЦІЇ «НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ДИЗАЙНЕРА» - Рашевська, А. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
Стаття присвячена науково-теоретичному обґрунтуванню важливості формування національно-патріотичної компетентності майбутніх дизайнерів та теоретичному аналізу значення національно-патріотичної компетентності. Досліджено нормативно-правову базу, яка засвідчила стратегічну спрямованість національної освіти в напрямку формування національно-патріотичної свідомості молоді. Здійснено контент-аналіз щодо основних підходів у дослідженнях вітчизняних науковців з визначення таких понять, як «національна компетентність», «патріотична компетентність», «національно-патріотична компетентність» та споріднене до них поняття «громадянська компетентність» у системі професійної підготовки фахівця. Здійснено висновок щодо актуальності проблеми формування національно-патріотичної компетентності майбутніх дизайнерів, яка виражається в розумінні глобалізації світу і освоєння національної культури та української ідентичності, культури етнодизайну в науково-дослідницькій та творчо-проектній діяльності та її застосування, спираючись на вітчизняний досвід у цій сфері через культуру етнодизайну. Автор акцентує увагу на актуальності проблеми формування національно-патріотичної компетентності в системі сучасної дизайн-освіти в контексті щодо формування в майбутнього дизайнера любові до Батьківщини, патріотизму, вірності та поваги до державних символів. Робиться висновок, що формування національно- патріотичної компетентності через культуру етнодизайну у проектній творчій діяльності майбутніх дизайнерів є пріоритетним напрямом педагогічного дослідження та для досягнення стратегічної мети держави щодо популяризації української автентичної дизайн-продукції, яка стане об’єктом вітчизняної і закордонної економіки та ринку, сприятиме єднанню українського народу, зміцненню соціально-економічних, духовних, культурних основ розвитку українського суспільства і держави, що є пріоритетним під час воєнної агресії.