ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ВИБІР СТУДЕНТАМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З НАДАННЯ ПОСЛУГ ЛЮДЯМ ПОХИЛОГО ВІКУ - Климус, Т. М.; Козак, М. Я. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2022)
У статті розглядаються основні фактори впливу майбутніх фахівців із соціальної роботи магістерського року навчання на вибір напряму фахової роботи з надання соціальної послуги людям похилого віку в Україні. Статтю присвячено питанню ставлення до людей похилого віку як цільової групи соціальної послуги: вони самостійно приймають рішення з вибору вибіркової дисципліни за напрямом «Геронтологія та паліативна допомога», що набуває особливого значення у разі вибору майбутнього напряму роботи у соціальній сфері. Звернено увагу на те, що важливо мотивувати студентів до залучення до соціальної роботи з людьми похилого віку через заохочення до практичної та волонтерської діяльності в державних та недержавних закладах, які спеціалізуються на наданні соціальної послуги людям похилого віку. Установлено, що на студентів мають вплив у виборі цільової групи ґендерні аспекти, а от вікова категорія такої групи не суттєво впливає на вибір майбутніх фахівців із соціальної роботи. Зроблено висновок, що саме практичні дисципліни та залучення студентів до волонтерських проєктів мають вплив на їхній вибір та мотивує до соціальної роботи із людьми похилого віку. Проведено паралель між вибором вибіркової дисципліни та вибраним напрямом студентів-магістрів. Визначено, що розуміння практики соціальної роботи із людьми похилого віку студентами зводиться до денного догляду та комунікації із ними, що суперечить положенню про надання соціальної послуги денного догляду для осіб похилого віку в Україні. Дослідження чітко показало, що потрібно залучати студентів на всіх етапах навчання, але з різним ступенем самостійності і складності до визначення соціальних проблем людей похилого віку та їх вирішення. Підкреслено необхідність введення курсів з геронтології та паліативної допомоги як основних, а не лишень вибіркових дисциплін.