ЕСТЕТИЧНЕ ВИХОВАННЯ УКРАЇНЦІВ У ПЕДАГОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ ТА КОСТЯНТИНА УШИНСЬКОГО - Стрілько, В.В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті аналізуються естетичні уподобання українців, досліджується естетичне виховання, його складові в педагогічній спадщині Григорія Сковороди та Костянтина Ушинського, висвітлюється роль мистецтва в системі самопізнання людини та роль представників української інтелігенції в системі естетичного виховання, обґрунтовується актуальність естетичного виховання в системі освіти України. Автор аналізує твори Григорія Сковороди та Костянтина Ушинського, у яких висвітлюються їх погляди на проблеми естетичного виховання. Простежується також філософська складова концепції естетичного виховання в творчості Григорія Сковороди.