НЕЙРОФІЗІОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЇ МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЛОГОПЕДИЧНІЙ ПРАКТИЦІ - Гладиш, М. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
Статтю присвячено дослідженню нейрофізіологічних аспектів мовленнєвої діяльності та їх значенню у науковому та практичному контексті. Зазначено, що розуміння механізмів мовлення та нейробіологічних процесів сприяє виявленню порушень у розвитку мовлення та встановленню їхніх нейрофізіологічних корелятів. Розглянуто важливі аспекти організації мовленнєвої діяльності з урахуванням нейрофізіологічних основ. Постановка проблеми обґрунтована тим, що дослідження цих аспектів необхідне для розроблення ефективних підходів до корекції та реабілітації мовленнєвих порушень. Проведено аналіз взаємозв’язку між нейрофізіологією та логопедичною практикою, а також висвітлено важливість цього зв’язку для подальшого розвитку наукового знання у галузі психолінгвістики та нейронауки. Розглянуто нейроанатомію мовленнєвих областей, нервово-м’язовий контроль мови, сенсомоторну інтеграцію, нейропластичність, неврологічні розлади, що впливають на мовлення, як основа вибору логопедичних технік для індивідуальних утручань. Обґрунтовано необхідність вивчення нейрофізіологічних аспектів організації мовленнєвої діяльності як основи для розуміння фізіології мовлення та розроблення науково обґрунтованих стратегій логопедичної практики. Такий підхід сприяє не лише вдосконаленню теоретичних знань у галузі, а й допомагає як у розумінні фізіології мовлення, так і в розробленні науково обґрунтованих стратегій для поліпшення мовленнєвого розвитку у різних вікових групах та підвищення якості життя осіб із мовленнєвими порушеннями, розширює можливості вдосконалення методів реабілітації та корекції мовленнєвих порушень у дітей та дорослих.