СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ У ГРОМАДІ - Заверико, Н. В.; Шашкіна, В. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті визначено, що кризові ситуації, війни та конфлікти призводять до зростання числа людей, які стають внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Важливо враховувати, що ВПО є уразливою групою, яка потребує комплексного підходу для ефективного соціально-психологічного супроводу та адаптації до нового оточення. Окрім того, інтеграція ВПО у громаду має важливі соціальні та економічні наслідки для самої громади. Вона вимагає спеціальних знань, підходів та ресурсів для забезпечення не лише їхнього статусу у суспільстві, а й забезпечення їхніх основних потреб, включаючи освіту, працевлаштування, житло, медичну допомогу та психологічну підтримку. Після аналізу різних підходів визначено, що соціально-психологічний супровід – це комплексний процес, спрямований на надання психологічної підтримки, соціальної адаптації та допомоги особам, які пережили складні події чи перебувають в уразливих життєвих ситуаціях. Його метою є поліпшення психологічного стану, розвиток особистості та сприяння соціальній інтеграції реципієнта, надаючи підтримку на різних рівнях і у різних сферах їхнього життя. Загалом дослідження процесів соціально-психологічного супроводу ВПО у громаді висвітлює важливість створення гнучких та комплексних програм, які відповідають їхнім потребам, сприяють їхній адаптації та інтеграції у новому оточенні та впливають на загальну стабільність та розвиток громади. Соціальна допомога в контексті війни є складним і багатогранним завданням. Вона вимагає ефективної організації та координації зусиль державних органів, міжнародних організацій, волонтерських організацій та приватних благодійників. Соціальна робота та соціальний супровід є невід’ємними складниками соціальної підтримки, яка важлива для забезпечення добробуту та якості життя груп населення, що переживають різні соціальні виклики і труднощі. Соціально-психологічний супровід включає чотири основні компоненти: діагностико-цільовий, операційно-інструментальний, спільнотно-комунікативний та оцінково-корекційний, кожен з яких відіграє важливу роль у процесі надання підтримки та допомоги.