ОСОБЛИВОСТІ СПІВПРАЦІ МЕНТОРІВ З УЧАСНИКАМИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Іваницька, О. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2023)
У статті розглянуто особливості співпраці менторів з учасниками освітнього процесу у закладах вищої освіти, що сприяє наближення вищої освіти в Україні до європейських і світових стандартів та є необхідністю прогресивного розвитку освітньо-наукового простору держави. ЗВО, працюючи в режимі воєнного стану, стикаються з викликами освітньої, психологічної, соціальної адаптації студентів із числа осіб, що є внутрішньо переселеними, колишніми і діючими військовими, осіб, що перебували на окупованих територіях, а також іноземних студентів. Доведено, що менторська діяльність охоплює широке коло взаємодії зі студентом, представниками ЗВО та професійною сферою. Належний рівень педагогічної майстерності, комунікативної культури, інтелектуального потенціалу є запорукою успішного менторства. Акцентовано увагу на важливості залучення фахівця зі знанням іноземної мови у роботі зі студентами іноземцями. Це повинен бути учасник освітнього процесу або ж особа, що має певний педагогічний досвід, адже формального перекладача недостатньо. Цей фахівець повинен активно долучатися до менторської діяльності, одночасно спрощуючи процес спілкування і взаєморозуміння між сторонами. Зазначено, що отриманий досвід і результати спостережень за процесом менторства з різними категоріями студентів сприятимуть розширенню поля педагогічної діяльності як конкретного викладача ментора, так і представників ЗВО та допоможе скоригувати підходи в освітньому процесі відповідно до вимог часу і потреб студентів саме цього конкретного закладу вищої освіти. Акцентовано, що сьогодні представники українських ЗВО стикнулися з особливостями і реаліями освітньо-соціальної адаптації студентів, що зазнали фізичних і психологічних травм, перебуваючи в зоні проведення активних бойових дій. Адаптаційно-реабілітаційний процес попри фахову психологічну допомогу повинен бути комплексним, злагодженим, щоб студент не відчував себе «чужим» у ЗВО. Це новий, хоча і трагічний, досвід та виклик для менторської роботи.