УДОСКОНАЛЕННЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТУДЕНТІВ В УМОВАХ ОНЛАЙН-ОСВІТИ - Корольова, Н. Ю. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті розглянуто ключові виклики та можливості організації фізичного виховання студентської молоді у дистанційному форматі, що стало особливо актуальним у зв’язку з пандемією COVID-19 та військовими діями в Україні. Перехід до онлайн-навчання спричинив значне скорочення рухової активності серед здобувачів вищої освіти, що негативно позначилось як на їхньому фізичному стані, так і на психоемоційному благополуччі. Наведено результати актуальних досліджень, які свідчать про зростання частки студентів із низьким рівнем фізичної активності. Проаналізовано основні труднощі, з якими стикаються учасники освітнього процесу під час організації дистанційних занять із фізичного виховання: технічні, мотиваційні, організаційно-методичні та кадрові. Розглянуто потенціал використання сучасних цифрових технологій (Zoom, фітнес-додатків, трекерів активності) для підвищення ефективності навчального процесу. Окрему увагу приділено впровадженню інноваційних підходів: гейміфікації, соціальної взаємодії, елементів самоконтролю та формуванню індивідуальних траєкторій навчання. Обґрунтовано зміну ролі викладача, який виступає не лише інструктором, а й наставником, фасилітатором, модератором цифрового освітнього середовища. Визначено практичні шляхи підвищення результативності дистанційного фізичного виховання: гнучке планування, розвиток цифрової грамотності учасників, застосування змішаних форм навчання, створення умов для самодисципліни та індивідуального підходу до студентів. Наголошено, що дистанційне фізичне виховання за належної організації може не лише зберігати, а й посилювати мотивацію молоді до здорового способу життя, сприяти гармонійному розвитку та формуванню відповідального ставлення до власного здоров’я.Представлені положення можуть бути використані для вдосконалення навчальних програм, підготовки методичних рекомендацій, розвитку цифрової інфраструктури фізичного виховання у закладах вищої освіти, модернізації педагогічної практики та розвитку комплексних підходів до підготовки студентів.