ІНВЕРСІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ: ВІД ТЕОРІЇ ДО НЕГАЙНОЇ ПРАКТИКИ В ЕКОНОМІЧНІЙ ОСВІТІ - Круглик, О. С. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті обґрунтовано інверсійну модель підготовки майбутніх економістів, основою якої є рання інтеграція реальних бізнес-кейсів у навчальний процес. Актуальність дослідження зумовлена дисбалансом між високим рівнем теоретичної підготовки випускників закладів вищої освіти та їх недостатньою готовністю до оперативного застосування аналітичних інструментів у динамічному економічному середовищі. Метою публікації є визначення методологічних засад, структурних компонентів і очікуваних результатів інверсійного підходу, у межах якого практика передує поглибленому теоретичному опановуванню дисциплін. Методологічну основу становлять компетентнісний, діяльнісний та конструктивістський підходи, що забезпечують цілісне формування аналітичних компетентностей. Запропонована модель передбачає три взаємодоповнювальні компоненти:1) використання кейс-методу вже в першому семестрі навчання;2) упровадження чотиритижневих micro-internships у партнерських організаціях протягом кожного академічного року;3) розгортання моделі dual education 2.0, яка поєднує часткову зайнятість студента з наставницькою підтримкою викладача.Очікуваними результатами є прискорене формування hard-skills (збір, обробка та візуалізація даних) і soft-skills (комунікація, тайм-менеджмент, критичне мислення), підвищення внутрішньої навчальної мотивації та зменшення періоду адаптації випускників на першому робочому місці.Наукова новизна роботи полягає у систематизації та інтеграції окремих практикоорієнтованих елементів (case-method, короткі стажування, дуальна освіта) у цілісну інверсійну траєкторію навчання. Практичне значення дослідження полягає у можливості тиражування запропонованої моделі в економічних освітніх програмах різних рівнів за наявності мінімальних організаційних ресурсів.Перспектива подальших досліджень убачається у емпіричній перевірці ефективності моделі за критеріями академічної успішності та працездатності аналітичних рішень, створених студентами.