ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА В АДАПТАЦІЇ УЧНІВ ІЗ ПОРУШЕННЯМ СЛУХУ ДО ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ - Трояновська, М. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті теоретично обґрунтовано особливості адаптації учнів із порушенням слуху до умов загальноосвітнього простору в контексті інклюзивної освіти. Охарактеризовано основні труднощі, з якими стикаються учні в процесі соціалізації та навчання. Визначено ключові чинники, що впливають на успішність адаптації, та описано напрями психологічної підтримки. Згідно з роботами науковців, визначено, що успішна адаптація учнів із порушенням слуху в загальноосвітній простір сприяє їхньому мовленнєвому, когнітивному та емоційному розвитку, особливо за наявності підтримки з боку педагогів й однолітків. На основі отриманих результатів педагогічного спостереження та власного професійного досвіду розроблено рекомендації, спрямовані на різні аспекти покращення адаптації учнів із порушенням слуху до умов загальноосвітньої школи, які можуть бути корисні вчителям, психологам, адміністрації школи та батькам. Такі рекомендації дадуть змогу якісно та продуктивно працювати з учнями з порушенням слуху. Адже адаптація учнів із порушенням слуху до загальноосвітнього середовища є складним, але надзвичайно важливим процесом, спрямованим на забезпечення рівних можливостей для здобуття якісної освіти та повноцінного розвитку.Вона охоплює психолого-педагогічну, соціальну та комунікативну сфери. Успішна інтеграція таких учнів вимагає створення інклюзивного навчального середовища, застосування спеціальних методів навчання, використання жестової мови, сурдопедагогіки, технічних засобів реабілітації та тісної співпраці між учителями, батьками, асистентами вчителя й фахівцями з підтримки. Адаптація сприяє формуванню в учнів із порушенням слуху почуття приналежності до шкільної спільноти, зниженню рівня тривожності та підвищенню мотивації до навчання.Науково обґрунтований підхід до адаптації учнів із порушенням слуху в загальноосвітньому просторі є основою для успішного навчання, соціалізації та розвитку таких дітей, забезпечує їм рівні права та можливості згідно з принципами інклюзії, визначеними міжнародними та національними нормативно-правовими актами.