СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНЕ ТА ЕТИЧНЕ НАВЧАННЯ (CЕЕН) ЯК ІННОВАЦІЙНА МОДЕЛЬ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ І ПСИХОЛОГІВ - Голованова, Т. П. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Досліджуються концептуальні питання соціально-емоційного та етичного навчання (CЕЕН) у контексті сучасної української освітньої реформи. Актуальність теми зумовлена необхідністю формування в учнів емоційної стійкості, моральної свідомості та здатності до співжиття в умовах війни та невизначеності. Обґрунтовано доцільність інтеграції програми CЕЕН, розробленої Університетом Еморі (США) та адаптованої до українських умов через діяльність громадської організації EdCamp, у систему психолого-педагогічної підготовки майбутніх педагогів та психологів. Висвітлюються можливості адаптації контемплятивних практик, етичної рефлексії та ненасильницької комунікації у межах дисципліни «Педагогічна психологія». Акцент зроблено на практичному досвіді українських шкільних психологів, які вже використовують інструменти емоційної саморегуляції та психосоціальної підтримки.Показано, як майбутні педагоги можуть формувати навички емпатійної взаємодії, внутрішньої стабільності та професійної відповідальності.Визначено ключові переваги CЕЕН як системної моделі виховання – інтеграція емоційного, соціального та етичного вимірів. Обґрунтовано потребу трансформації ролі педагога – від транслятора знань до фасилітатора розвитку. Зазначено, що реалізація CЕЕН потребує нормативної підтримки, кадрової підготовки та перегляду традиційних освітніх підходів. Стаття пропонує стратегічне бачення впровадження CЕЕН у підготовку фахівців освіти як інструменту формування цілісної гуманістичної педагогіки.