ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО ПРОГНОСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Койчева, Т. І.; Осипова, Т. Ю. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Статтю присвячено розгляду прогностичної діяльності як важливого складника професійно-педагогічної діяльності вчителя, визначенню ролі педагогічних дисциплін у підготовці майбутніх учителів до прогностичної діяльності і формуванню в них прогностичної компетентності як однієї з ключових компетентностей, закладених у професійному стандарті «Вчитель закладу загальної середньої освіти». Проаналізовано сутність понять «прогностична діяльність» і «прогностична компетентність» у розумінні українських науковців. Подано авторське визначення зазначених дефініцій. Зазначено, що прогностична діяльність учителя – це складова частина його професійної діяльності, яка спрямована на передбачення можливих труднощів, які можуть виникнути в учнів під час опанування навчального матеріалу, попередження конфліктних ситуацій, які можуть поставати у взаємодії з учасниками освітнього процесу. Установлено, що прогностична компетентність учителя є здатністю організовувати освітній процес з урахуванням індивідуальних особливостей і навчальних прагнень учнів, що характеризується наявністю мотивації до здійснення прогностичної діяльності, прогностичних знань, умінь: прогнозувати вплив форм, методів і засобів організації навчального процесу, спрямованих на забезпечення позитивної мотивації учнів до навчання; передбачати можливі труднощі у навчанні; організації конструктивної взаємодії учнів на уроках і в позанавчальний час; брати відповідальність за прийняття рішень у непередбачуваних педагогічних ситуаціях. З’ясовано, що важливу роль у підготовці майбутніх учителів до здійснення прогностичної діяльності і формування в них прогностичної компетентності відіграють педагогічні дисципліни.Розглянуто теми, форми і методи занять таких навчальних дисциплін, як «Педагогіка», «Практикум із методики виховної роботи в дитячих закладах оздоровлення і відпочинку», завдання педагогічної практики, що спрямовані на підготовку студентів до здійснення прогностичної діяльності і формування в них прогностичної компетентності.