АНАЛІЗ ПРОБЛЕМ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ - Корибут, Д. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті висвітлено проблеми професійної підготовки банківських фахівців в умовах цифровізації, інновацій у фінансовій сфері та змін у вищій освіті. Підкреслено, що традиційні підходи вже не відповідають вимогам часу, а формування прогностичної компетентності стає важливим складником професійної готовності. Виявлено низку проблем, що обмежують ефективність підготовки майбутніх банківських працівників, серед них – невідповідність змісту освітніх програм реальним потребам цифрової економіки, фрагментарне впровадження цифрових інструментів у навчання, відсутність системної інтеграції інноваційних методик прогнозування, а також недостатній рівень практичної підготовки студентів. Це призводить до необхідності післядипломного донавчання, що знижує конкурентоспроможність випускників та ускладнює їх адаптацію до професійного середовища.Обґрунтовано необхідність сучасних підходів до підготовки студентів до аналізу та прогнозування. Наголошено на значенні цифрових технологій для ефективного навчання. Виокремлено умови формування прогностичної компетентності: оновлення програм, змішане навчання, цифрова підготовка викладачів і залучення практиків. Проведено педагогічний експеримент, результати якого підтвердили ефективність визначених умов для формування прогностичної компетентності.Підкреслено значущість співпраці між закладами вищої освіти та банківськими установами. Формати дуальної освіти, стажування, спільні навчальні курси та кейс-завдання на базі реальних даних створюють умови для формування у студентів реальних навичок прогнозування, прийняття рішень і професійної рефлексії. Узагальнюючи, зазначено, що формування прогностичної компетентності має стати одним із головних завдань професійної підготовки банківських фахівців. Це забезпечить відповідність освітніх результатів вимогам цифрового ринку праці, сприятиме підвищенню конкурентоспроможності випускників і зміцнить зв’язок освіти з реальним сектором економіки.