ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗАСОБАМИ ІГРОВИХ ВИДІВ СПОРТУ: АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ПІДХОДІВ І ТЕНДЕНЦІЙ В ОСВІТІ - Лукинів, В. І. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті доведено, що фізичне виховання набуває нового значення як інструмент формування здорового способу життя. Особливо ефективними виявляються ігрові види спорту, які забезпечують рухову активність і формують соціальні навички. У процесі наукового дослідження встановлено, що ігрові види спорту є ефективним інструментом фізичного виховання у сучасній освіті, який поєднує педагогічні теорії, інноваційні підходи та актуальні соціальні виклики. Використання ігрових видів спорту у фізичному вихованні відповідає сучасним викликам та запитам здобувачів освіти. Поєднання рухливих і спортивних ігор забезпечує фізичний, психоемоційний розвиток, сприяє соціальній адаптації та формуванню ключових компетентностей. Спортивні ігри сприяють фізичному розвитку, формують командну взаємодію, лідерські якості та емоційну стійкість, як форма навчання допомагають підвищити мотивацію здобувачів і зробити заняття динамічними та цікавими. Через ігрову діяльність здобувачі освіти краще адаптуються до вимог освітнього середовища У ході наукового пошуку виокремлено сучасні освітні підходи (комплексно орієнтований, особистісно орієнтований, компетентнісний, комплексний спортивно-ігровий, комплексний рекреаційно-оздоровчий) та тенденції (інтеграція позааудиторних форм занять у систему фізичного виховання, орієнтація на змагальність і емоційність, інтеграція ігрових методів у професійно-прикладну підготовку, психоемоційна підтримка та стрес-менеджмент через гру, орієнтація на оздоровчо-профілактичну функцію) щодо фізичного виховання здобувачів освіти засобами ігрових видів спорту. Використання ігрових видів спорту у фізичному вихованні сприяє підвищенню якості освітнього процесу та забезпечує індивідуалізацію підходів до кожного здобувача. Упровадження сучасних педагогічних стратегій у поєднанні з ігровими формами діяльності створює сприятливі умови для всебічного розвитку особистості. Ігрові види спорту є важливим елементом інноваційної моделі фізичного виховання, яка відповідає вимогам Нової української школи.