ТЕОРЕТИЧНА МОДЕЛЬ НАЗЕМНОГО НАВЧАННЯ БОЙОВИХ ПОЛЬОТІВ ЯК КОМПОНЕНТА ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ ПІЛОТІВ ТАКТИЧНОЇ АВІАЦІЇ - Невзоров, Р. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті досліджено актуальну проблему фахової підготовки майбутніх пілотів тактичної авіації до бойових польотів в умовах сучасних викликів. Проаналізовано наявні підходи до підготовки льотного складу, виявлено недостатню розробленість теоретико-педагогічних засад наземного навчання бойових польотів як самостійної педагогічної конструкції. Розкрито сутність ключових понять «підготовка», «професійна підготовка», «фахова підготовка», «якість фахової підготовки», «готовність» (професійна та фахова), «бойовий політ» у контексті військово-авіаційної освіти. Обґрунтовано необхідність посилення педагогічного складника у професійній психопедагогіці підготовки пілотів. Метою статті є розроблення та теоретичне обґрунтування моделі наземного навчання бойових польотів майбутніх пілотів тактичної авіації. Представлено авторське бачення об’єкта, предмета, змісту, мети та завдань наземного навчання бойових польотів як розділу військово-педагогічної науки. Запропоновано теоретичну модель, що базується на принципах інтегративності та багаторівневості, включаючи етапи теоретичного повітряно-тактичного навчання, формування образу бойового польоту, відпрацювання дій на тренажерах та моделювання ситуацій повітряного протистояння. Визначено, що якість наземного навчання є системним індикатором готовності курсантів до льотно-тактичної підготовки. Результати дослідження можуть бути використані для модернізації навчальних програм та методик у ВВНЗ. Перспективи вбачаються в експериментальній перевірці запропонованої моделі та розробленні критеріїв оцінки її ефективності.