ФОРМУВАННЯ САМООСВІТНЬОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ В УМОВАХ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ: МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - Петренко, Н. В.; Аполохова, О. М. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті висвітлено сучасні підходи до формування самоосвітньої компетентності майбутніх учителів у процесі педагогічної практики.Актуальність дослідження зумовлена трансформаціями в системі вищої педагогічної освіти, новими вимогами Нової української школи та зростаючою потребою в педагогах, здатних до самостійного навчання, критичного мислення, саморефлексії та безперервного професійного розвитку. Автори обґрунтовують доцільність застосування компетентнісного, особистісно орієнтованого, діяльнісного та рефлексивного підходів як методологічної основи для організації педагогічної практики з метою розвитку самоосвітньої компетентності. Педагогічна практика розглядається як ключовий етап професійного становлення студента, що створює умови для усвідомлення потреби в самонавчанні, формування навичок самодіагностики, планування навчальної діяльності, рефлексії, самооцінки та критичного аналізу власного педагогічного досвіду. Разом із тим у статті зазначено типові труднощі, що виникають під час проходження практики: емоційне напруження, відсутність ефективного методичного супроводу, недосконалість інструментів оцінювання рівня сформованості самоосвітньої компетентності.Із метою подолання зазначених проблем запропоновано авторську методику формування самоосвітньої компетентності, яка передбачає три етапи: підготовчий, практичний та рефлексивно-оцінювальний. Для кожного етапу визначено відповідні цілі, завдання, форми організації діяльності, ефективні методи, цифрові інструменти (Trello, Notion, Google Docs, щоденники самоосвіти, методичні кейси) та форми інструктування.Зроблено акцент на необхідності інтеграції теоретичних знань, практичного досвіду та цифрових технологій. У висновках наголошено на доцільності розроблення системи методичних рекомендацій, адаптації інноваційних освітніх підходів до умов закладів вищої освіти та створення емоційно безпечного середовища для ефективного розвитку самоосвітньої компетентності майбутніх педагогів.