СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ - Халаши, М. А. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Професійна підготовка майбутніх учителів польської мови пов’язана з процесом формування іншомовної комунікативної компетентності, що забезпечує можливість ефективно викладати польську мову. Визначення структури та змісту ІКК стає актуальною науковою проблемою, що вимагає ґрунтовного та комплексного дослідження. У статті представлено теоретико-методологічне обґрунтування структури та змісту іншомовної комунікативної компетентності (ІКК) майбутніх учителів польської мови. Аналіз науково-педагогічної літератури показав, що більшість досліджень акцентує увагу на необхідності включення до ІКК таких складників: знань про мову, знань про принципи комунікативної взаємодії, ключових характеристик мовленнєвої діяльності (активність, уміння, навички, елементи взаємодії) та рефлексивних компонентів, що забезпечують підвищення рівня компетентності, тому ці елементи враховано нами в запропонованій моделі ІКК. На підставі досліджень вітчизняних учених та запропонованої авторської дефініції у структурі ІКК нами виділено чотири взаємозалежні компоненти: лінгвокомунікативний, професійний, соціокультурний і ціле-мотиваційний, для кожного з яких деталізовано відповідні знання, уміння, навички, цілі та мотиви. Визначено, що лінгвокомунікативний компонент охоплює мовні й комунікативні знання, уміння та навички; професійний – методичні та професійні знання, педагогічні вміння та практичні навички; соціокультурний – знання національно-культурних особливостей, культурних контекстів і стратегій міжкультурної комунікації; ціле-мотиваційний – цілі та мотиви, що формуються через призму академічного, особистісного та професійного аспектів. Для кращого розуміння логіки дослідження структуру та зміст було подано у таблицях. Результати дослідження створюють методологічні передумови для розроблення моделі професійної підготовки вчителів польської мови.