ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИКЛАДАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Шикун, А. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті досліджується інтеграція сучасних технологій у викладання іноземних мов у закладах вищої освіти, що є актуальним на тлі глобальної цифровізації та зростаючої ролі іноземної мови як ключової компетентності фахівця. Аналізуються теоретичні засади цифровізації мовної освіти, зокрема концепції цифрової компетентності викладача та моделі TPACK і SAMR. Висвітлюються основні технології, що використовуються в навчальному процесі: LMS-платформи (Moodle, Google Classroom), мобільні додатки (Quizlet, Duolingo), засоби штучного інтелекту (GPT, чат-боти), інтерактивні ігрові інструменти (Kahoot, Mentimeter) та відеоконференції (Zoom, MS Teams). Представлено практичний досвід їх упровадження, що демонструє переваги (доступність, мотивація, персоналізація) та недоліки (технічні збої, цифрова втома). Окрему увагу приділено викликам інтеграції технологій, таким як недостатня цифрова компетентність викладачів, технічні бар’єри, ризик зниження мотивації студентів та проблеми академічної доброчесності. Визначено перспективи розвитку, включаючи навчання викладачів, розроблення адаптивних платформ та інтернаціоналізацію освіти через онлайн-програми. Методологія дослідження ґрунтується на аналізі наукової літератури та систематизації практичного досвіду. Результати статті є цінними для розроблення стратегій підвищення ефективності мовної освіти у ЗВО. Запропоновані висновки та рекомендації сприятимуть подальшому впровадженню інноваційних підходів у навчальний процес. Зроблено висновки про необхідність системного підходу до інтеграції технологій для підвищення якості мовної підготовки та запропоновано рекомендації для подальших досліджень у цій галузі.