МОДЕЛЮВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ СИСТЕМИ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ СЕРЖАНТСЬКОГО І РЯДОВОГО СКЛАДІВ ІНЖЕНЕРНИХ ВІЙСЬК ЗСУ - Родіков, В. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
Підкреслено, що прагнення реалізувати світові стандарти якості в організації навчання кадрів для інженерних військ спонукає навчальні центри створювати нові можливості для досягнення квазіпрофесійності, контекстності, практико-зорієнтованості навчання курсантів та сержантів.Запропоновано модель системи фахової підготовки сержантського і рядового складів інженерних військ Збройних сил України, що охоплює її структурні складники та відбиває ключові властивості (ієрархічності, гомеостатичності, нелінійності, нестійкості, незамкненості, самоактуалізації). Сконструйована модель складається з таких блоків: цільового, теоретико-методологічного, організаційно-ресурсного, змістовно-технологічного, аналітико-результативного. Цільовий блок моделі є системоутворювальним, адже він визначає функціонування всіх блоків системи та відбиває мету. Теоретико-методологічний блок розробленої моделі відображає ключові теоретичні засади підготовки сучасних військових фахівців та забезпечується методологічними положеннями системного, особистісного, діяльнісного, аксіологічного підходів. Вагомим складником організаційно-ресурсного блоку моделі, яка функціонує на основі використання спеціально створеного цифрового середовища, є організаційно-педагогічні умови. Змістовно-технологічний блок моделі забезпечується суб’єкт-суб’єктними взаємовідносинами між учасниками навчально-тренувального процесу: інструкторсько- викладацьким складом навчального центру; курсантами; командним складом навчальних центрів, які беруть участь у різних навчально- тренувальних заходах; ЗСУ, що виступають замовниками на підготовку сержантського і рядового складів інженерних військ. Аналітико-результативний блок розробленої моделі відбиває результативність реалізації презентованої педагогічної системи. Апробація розробленої моделі повинна враховувати той факт, що процес підготовки кадрів для інженерних військ ЗСУ розгортається в межах низки взаємопов’язаних і взаємозалежних процесів та інтеракцій, що відбуваються між курсантами та інструкторсько-викладацьким складом навчальних центрів, створюючи сприятливе поле для формування готовності здобувачів до військово-професійної діяльності.