ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ СУЧАСНИХ ІННОВАЦІЙ У ПРОЦЕС ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН - Трускавецька, І. Я. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2025)
У статті проаналізовано сучасні інноваційні підходи до професійної підготовки майбутніх учителів природничої освітньої галузі в контексті реалізації Концепції «Нова українська школа». Обґрунтовано доцільність інтеграції особистісно орієнтованого, діяльнісного, компетентнісного, рефлексивного та інтегративного підходів у зміст освітніх програм, що забезпечує підвищення ефективності освітнього процесу та підготовки конкурентоспроможного фахівця. Особливу увагу приділено використанню інтерактивних освітніх технологій, цифрових платформ, дидактичних ігор, практикоорієнтованих методів і STEM-освіти, які сприяють розвитку ключових професійних компетентностей майбутніх учителів, зокрема комунікативних, аналітичних, дослідницьких і цифрових умінь. Підкреслено значення індивідуалізації освітньої траєкторії, що дає змогу максимально врахувати потреби та інтереси здобувачів освіти, забезпечуючи їхню активну участь у побудові власної освітньої траєкторії. Описано приклади ефективного впровадження сучасних методик навчання у професійній підготовці здобувачів вищої освіти, а також сучасних підходів до оцінювання результатів навчання, які забезпечують формувальну функцію та сприяють рефлексії й саморозвитку. Доведено ефективність упровадження інноваційних освітніх технологій у процес професійної підготовки майбутніх учителів природничих дисциплін Університету Григорія Сковороди в Переяславі, результати яких засвідчили підвищення рівня сформованості ключових та професійних компетентностей здобувачів освіти, зокрема комунікативної, дослідницької, цифрової та інтегративної. Окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема щодо впливу інноваційних технологій на формування професійної ідентичності майбутніх педагогів, а також створення моделей педагогічного супроводу на різних етапах професійного становлення в умовах трансформації освіти.