ЗМІСТ КУРСУ «ОСНОВИ ДОСЛІДНИЦЬКО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ТРЕТЬОГО РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Меняйло, В. І.; Сіріньок-Долгарьова, К. Г. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
Актуальність даної проблеми обумовлена запровадженням в Україні європейської моделі підготовки докторів філософії, спрямованої на ґрунтовну теоретичну і практичну підготовку майбутніх науковців до професійної та дослідницько-інноваційної діяльності, а також формування у них універсальних навичок дослідника та академічних якостей. У статті описано зміст робочої навчальної програми з дисципліни «Основи дослідницько-інноваційної діяльності», розробленої та апробованої у Запорізькому національному університеті в процесі підготовки здобувачів третього рівня вищої освіти в рамках освітньої складової їхнього навчання. Зазначений курс обсягом 120 годин, з них – 56 аудиторних, належить до циклу професійної підготовки і викладається аспірантам на першому році навчання. У статті розкрито зміст лекційних занять за кожним модулем, а також наведено тематику практичних занять та види самостійних та індивідуальних завдань, що пропонуються до виконання здобувачам третього рівня вищої освіти. Розроблений курс може виступати базовим компонентом освітньої складової процесу підготовки докторів філософії до дослідницько-інноваційної діяльності, яка передбачена чинними нормативними документами, що регламентують процес підготовки наукових, науково-педагогічних кадрів в Україні.