ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ ЯК ОДИН ІЗ ШЛЯХІВ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ - Дехтяренко, С. Г.; Савіч, І. О. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
Екологічні проблеми стосуються інтересів кожної людини окремо й людства загалом, однак їх розв’язання залежить не лише від науково-технічного розвитку суспільства, а насамперед від рівня екологічної свідомості та відповідальності людини за стан навколишнього середовища. Проте не кожна людина в наш час розуміє життєву значущість довкілля та його охорони. Необхідно змінити споживацьке відношення до природного середовища, що імовірно лише в результаті виховання екологічно культурної людини, що можливо здійснити через екологізацію освітнього процесу. У статті наведено теоретичне обґрунтування необхідності екологізації освітнього процесу. Розглянуто поняття екологічної освіти, свідомості, компетентності, культури, виховання та їхнє співвідношення між собою. Проаналізовано програми 7-9 класів з хімії та 6-9 класів з біології, а також програми інтегрованих курсів «Природничі науки» 10-11 класів різних авторів і зазначено основні теми, що мають екологічну направленість. Звернуто увагу на наскрізну змістову лінію «Екологічна безпека та сталий розвиток», яка корелює з ключовою компетентністю «Екологічна грамотність і здорове життя», що прослідковується при вивченні всіх дисциплін природничо-математичного циклу.