ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ ПСИХОЛОГІЇ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ - Пономаренко, О. В. (Педагогічні науки: теорія та практика, 2019)
У статті подано комплексне обґрунтування принципів підготовки майбутніх магістрів психології до професійної діяльності в умовах неформальної освіти. Серед наукових підходів, яким надано перевагу в рамках даного дослідження, представлено: особистісний, діяльнісний, аксіологічний, андрагогічний, акмеологічний. Зазначено, що конкретно-науковий рівень методології дослідження дає змогу визначитися з принципами побудови авторської пропозиції щодо акцентів організації педагогічного процесу в магістратурі з галузі знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», спеціальності 053 «Психологія». Авторський досвід підготовки майбутніх магістрів психології в якості викладача, багаторічне виконання обов’язків декана факультету соціальної педагогіки та психології та інші теоретичні та практичні аргументи дають змогу виділити десять принципів формування готовності майбутніх магістрів психології до професійної діяльності в умовах неформальної освіти: принцип інноваційності; принцип вершинної орієнтації; принцип суб’єктності; принцип самостійності; принцип опори на досвід суб’єкта навчання; принцип елективності; принцип інтеграції фахових знань; принцип створення особистісної освітньої продукції; принцип значущості і застосування результатів навчання; принцип рефлексії.