СУБСФЕРА «УНІВЕРСУМ» – КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ПОЛЕ ПОЛІТИЧНОЇ МЕТАФОРИ В УКРАЇНСЬКІЙ ТА АНГЛІЙСЬКІЙ МОВАХ

  • Н. В. Кабанцева
Ключові слова: концептуальне поле, політика, політична метафора, концептосфера, субсфера, універсум

Анотація

Статтю присвячено дослідженню політичної метафори субсфери «Універсум» як концептуального поля складової частини донорської сфери «Навколишній світ» на базі української та англійської мов. Концеп- туальні поля політичній метафорі на основі публіцистичного дискурсу української та англійської мов наповнені культурною та загальнолюд- ською специфікою. Людина моделює політичну реальність, проводячи аналогію зі світом живої та неживої природи. Об’єктивна просторова реальність субсфери «Універсум» включає мета- фори для позначення об’єктів та характеристик простору та руху, руху в просторі, сприйняття кольору, звуку та запаху, уподібнюючи об’єктивну просторову реальність об’єктам та суб’єктам політичних процесів. Пред- ставлена субсфера включає і описує явища політичного життя в образах, які є універсальними і можуть характеризуватись як діяльність людини. До особливостей субсфери «Універсум» як складової частини понятій- ного поля політичної метафори належить її неоднорідність, оскільки вона включає та описує явища політичного життя та діяльності в образах, що охоплюють параметри навколишнього світу. Субсфера «Універсум» є складовою частиною фундаментальної донор- ської понятійної сфери «Навколишній світ» на матеріалі української та англійської мов. У склад цієї субсфери входять явища зовнішнього світу, вони існують поза волею людини, на які вона може впливати опосеред- ковано. Отже, субсфера «Універсум» складається із двох концептуаль- них полів: «Простір та рух» та «Сприймання навколишньої дійсності». Семантичне наповнення цих концептуальних полів поділено на фрейми в обох мовах дослідження. У статі представлений лінгво-когнітивні особливості політичної мета- фори субсфери «Універсум». Проаналізована частотність використання політичної метафори цієї субсфери на матеріалі обох мов дослідження, співвіднесено конотативне забарвлення субсфери «Універсум» та про- ведено порівняльний аналіз отриманих статистичних даних на матеріалі української та англійської мов.

Посилання

1. Дацишин Х.П. Метафора в українському політичному дискурсі: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : 10.01.08. Львів, 2005. 18 с.
2. Жулавська О.О. Актуалізація концепту ТЕРОРИЗМ у сучасному британському газетному дискурсі : автореф. дис на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук: 10.01.08. Харків, 2011. 20 с.
3. Чадюк О.М. Метафора у сфері сучасної української політичної комунікації : дис. на здобуття наук. ступ. канд. філол. наук : 10.02.01. Київ, 2005. 230 с.
4. Bratož S. Metaphors in Political Discourse from a Cross-Cultural Perspective. IJEMS. Volume 7, 2014. № 1. P. 3–23.
5. Cienki A. The Application of Conceptual Metaphor Theory to Political Discourse: Methodological Questions and Some Possibile Solutions. In Political Language and Metaphor, edited by T. Carver and J. Pikalo, New York : Routledge. 2008. Р. 241–56.
6. Figar V. Analysis of Conceptual Metaphors in the Political Discourse of Daily Newspapers: Structure, Function, and Emotional Appeal (MA Thesis). University of Nis, Faculty of Philosophy, English Department. 2013. 160 р.
7. Musolff A. Metaphor scenarios in public discourse. Metaphor and Symbol, 2006. 21(1). P. 23–38.
8. English Oxford Living Dictionaries. URL : https://en.oxforddictionaries.com (дата звернення: 18.03.2016).
Опубліковано
2020-12-21
Як цитувати
Кабанцева, Н. В. (2020). СУБСФЕРА «УНІВЕРСУМ» – КОНЦЕПТУАЛЬНЕ ПОЛЕ ПОЛІТИЧНОЇ МЕТАФОРИ В УКРАЇНСЬКІЙ ТА АНГЛІЙСЬКІЙ МОВАХ. Мова. Література. Фольклор, 1(1), 69-73. https://doi.org/10.26661/2414-9594-2020-1-1-10