ПРОТОТИПНА КОГНІТИВНА МОДЕЛЬ ПРЕДМЕТНОЇ СИТУАЦІЇ СТАЛОСТІ (SUSTAINABILITY)

  • Н. С. Гошилик Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
Ключові слова: сталий розвиток, когнітивна моделювання, фреймова семантика, буттєві схеми

Анотація

У статті побудовано прототипну когнітивну модель предметної ситуації сталості у вигляді фрейму, що реконструйований шляхом когнітивної інтерпретації семантики слів із коренем sustainability. Дослідження проведено на основі аналізу англійськомовних тлумачних словників та тезаурусів, окрім того, взято до уваги ілюстративний матеріал до аналізованих лексем із цих джерел. Сталий розвиток, сталість в усіх сферах життєдіяльності стали глобальними та парадигмальними у ХХІ ст. Для коректного розуміння цього поняття, потенційного комплексного його аналізу в різних типах дискурсу необхідно провести аналіз номінативних одиниць- вербалізаторів. У дослідженні проведено корпусний розгляд частотності використання відповідних іменника (sustainability), прикметника (sustainable), дієприкметника доконаного виду (sustained) та дієслова (to sustain) в корпусах сучасної англійської мови COCA, NOW, GloWbE. Аналіз дефініцій у тлумачних словниках та тезаурусах англійської мови дав змогу виявити компоненти (слоти) фрейму ситуації сталості, які вказують на суб’єкт дії, дію, об’єкт та час дії, суб’єкт оцінювання та наслідок дії. Також бралися до уваги втілення сталості у прикладах у відповідних словниках та тезаурусах. Предметна ситуація сталості представлена в англійськомовній картині світу через стан об’єкта протягом визначеної тривалості, а також дії певного суб’єкта, які мають певні наслідки в майбутньому. Наслідки дії передбачають її оцінювання, адже можуть бути позитивними чи негативними, а отже, імпліцитним у прототипній ситуації є суб’єкт оцінювання. У статті визначено відношення між елементами фреймової структури прототипної когнітивної моделі ситуації сталості. Виділені фрейми постають у вигляді буттєвих схем: предметний фрейм (кваліфікативна схема, темпоральна схема, локативна схема), посесивний фрейм (схема власності, схема партитивності, схема інклюзивності), акціональний фрейм (схема дії).

Посилання

1. Англійсько-українські словники. URL: https://e2u.org.ua/.
2. Cambridge Dictionary. URL: https://dictionary.cambridge.org/.
3. Collins Dictionary. URL: https://collinsdictionary.com/.
4. Corpora of the English Language, The. URL: https://www.english-corpora.org/.
5. Longman Dictionary of Contemporary English. URL: https://www.ldoceonline.com/.
6. Macmillan Dictionary. URL: https://www.macmillandictionary.com/.
7. Merriam Webser’s Online Dictionary. URL: http://www.m-w.com.
8. Online Etymology Dicitionary. URL: http://www.etymonline.com.
9. Oxford Advanced Learner’s Dictionary. URL: http://www.oxfordadvancedlearnersdictionary.com.
10. The Dictionary. URL: https://www.dictionary.com/.
11. Zhabotynska, S.A. Principles of building conceptual models for thesaurus dictionaries. Cognition, communication, discourse. International On-line journal, 1. 2010. 75–92.
Опубліковано
2021-04-09
Як цитувати
Гошилик, Н. С. (2021). ПРОТОТИПНА КОГНІТИВНА МОДЕЛЬ ПРЕДМЕТНОЇ СИТУАЦІЇ СТАЛОСТІ (SUSTAINABILITY). Мова. Література. Фольклор, (2), 59-64. https://doi.org/10.26661/2414-9594-2020-2-8