ВІДАНТРОПОНІМІЙНІ ЧОЛОВІЧІ ОСОБОВІ НАЙМЕНУВАННЯ В ЗАХІДНОПОЛІСЬКІЙ НЕОФІЦІЙНІЙ КОМУНІКАЦІЇ - Шульська, Н. М.; Зінчук, Р. С.; Римар, Н. Ю. (Мова. Література. Фольклор, 2020)
У статті методом експедиційного вивчення говірок Західного Полісся дифе- ренційовано й докладно проаналізовано неофіційні чоловічі антропоніми, умотивовані іменами їхніх носіїв. З’ясовано також основні причини появи такої групи пропріативів: із метою уникнення явища тезонайменування з’являються додаткові емоційно-експресивні словоутворення, представлені так званими прізвиськами. В активі підгрупи народно-побутового іменникá поліщуків засвідчені різні антропонімні категорії: церковно-християнські чоловічі та жіночі імена, запозичення, номінації, зумовлені різноманітними асоціативними процесами. На формування сучасного неофіційного антро- понімікону впливає також мода і входження іншомовних номенів в україн- ське називання. Встановлено, що за кількісним показником третю частину неофіційних назв відантропонімного походження становлять прізвиська, умотивовані традиційними чоловічими іменами. Зважаючи на високу полі- варіантність чоловічого особового іменникá, у кількісному плані переважає якраз ця група неофіційних назв. Зазвичай продуктивними у словотворі західнополіських прізвиськ стали такі традиційні чоловічі імена українців: Іван, Микола, Василь, Володимир, Петро, Михайло, Андрій та інші. Порів- няно менше неофіційних антропонімів постали від жіночих особових імен. У репертуарі західнополіських неофіційних іменувань представлено давні та сучасні антропонімні деривати з різноманітним функційно-семантичним навантаженням: демінутивні й пейоративні форми, фонетико-морфологічні модифікації, рідковживані імена та оказіональні утворення. Мікрогрупою цього різновиду прізвиськ виступають також неофіційні антропоніми, умо- тивовані викликаними іменними асоціаціями. Функціонують також вуличні назви, що постали від запозичень з російської, польської, англійської мов. Серед прізвиськ з основами іншомовного походження засвідчено давні відіменні утворення та інновації. У прізвиськових одиницях простежено фонетичні інтерферентні процеси.