Модель розвитку етичної свідомості студентської молоді - Шипко, М.В. (Журнал сучасної психології, 2017)
В статті обґрунтовано необхідність розробки моделі та впровадження програми цілеспрямованого розвитку етичної свідомості студентської молоді. На підставі теоретичних засад дослідження побудовано модель розвитку етичної свідомості студентської молоді. Модель містить психологічні чинники, напрямки розвивальної програми, психологічну структуру етичної свідомості, критерії та показники розвитку її компонентів. Розкрито динамічний аспект розвитку етичної свідомості, що втілюється у взаємозв’язку всіх складових моделі. Розглянуто психологічні чинники розвитку етичної свідомості студентської молоді; продемонстровано їх взаємозалежність та взаємозумовленість. Представлено критерії та показники розвитку етичної свідомості студентської молоді. Презентовано програму розвитку етичної свідомості студентів; наведено її напрямки розвивальних заходів, методологічну основу, мету і завдання, механізми розвитку етичної свідомості студентської молоді.