Розвиток емоційної гнучкості майбутніх психологів - Лукасевич, О.А. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті досліджується проблема емоційної складової професійної діяльності психолога. Розкрито поняття «емоційна гнучкість» у сучасній психології. Представлено аналіз психологічної структури емоційної гнучкості особистості психолога. Розглянуто та відібрано ефективний діагностичний інструментарій для визначення психологічнх особливостей розвитку емоційної гнучкості. В результаті емпіричного дослідження підтверджено наявність структурних компонентів емоційної гнучкості майбутнього психолога: емоційна стійкість, емоційна експресія, емпатія і рефлексія. Сформульовано висновок про те, що емоційна гнучкість являє собою цілісне структурне утворення, яке дозволяє особистості швидко, легко адаптуватися до нових, неочікуваних ситуацій, виявляється у здатності розуміти, усвідомлювати і управляти своїми та чужими емоційними станами, настроєм, виражається у здатності адекватно, зовнішньо експресивно, виразно демонструвати свої емоції, входити у емоційний стан співрозмовника, створюючи атмосферу співпереживання і співучасті.