Можливості ситуаційного аналізу у соціально-психологічних дослідженнях - Скорик, М.М. (Журнал сучасної психології, 2016)
Статтю написано, враховуючи суттєві переваги диспозиційних пояснень в ряді робіт із соціальної психології, що фіксувались автором та її колегами на матеріалі гендерних досліджень в психології. Представлено сучасний етап персонологічно-ситуаційних дискусій з метою виявити можливості та обмеження ситуаційного аналізу у вітчизняній соціально-психологічній науці. Перша частина статті містить короткий ретроспективний огляд історичних дискусій стосовно «соціальної ситуації» як концепту, ситуаційних пояснень як резерву для розширення прогностичних можливостей психології. Друга частина містить теоретичний розгляд «людини‐в-ситуації» в її сучасних психологічних прочитаннях та пропонує окремі інтеграційні моделі ситуаційного психологічного аналізу. Зокрема, запропоновані модель ситуаційно обумовлених диспозицій; включення в аналіз ситуацій основних соціальних, пізнавальних і мотиваційних процесів індивіда через розгляд того, як він ці ситуації кодує та оцінює.