Дослідження особливостей сприймання та інтерпретації ситуацій - Сурякова, М.В. (Журнал сучасної психології, 2016)
В статті висвітлено результати пілотажного емпіричного дослідження особливостей сприймання та інтерпретації ситуацій міжособистісної взаємодії. У дослідженні за допомогою проективних рисункових методик було встановлено, що сприймання ситуації більшою мірою визначається її об’єктивними характеристиками, ніж суб’єктивними якостями особистості. Виявлена адекватність припущень досліджуваних студентського віку щодо причин виникнення та наслідків ситуації, здатність визначення контексту ситуації. З’ясовано, що особливості визначення афективного змісту ситуації обумовлюється індивідуально-психологічними характеристиками особистості. Встановлено, що здатність диференціювати почуття та думки іншого, а також усвідомлювати смисл ситуації визначається низьким рівнем. Обґрунтування особистістю власної інтерпретації ситуації та думки про неї відрізняється неточністю й довільністю. Виявлено здатність до порівняння та оцінки суджень щодо ситуації, спроможність доповнювати власну думку судженнями інших, відкритість та інтерес до думки іншого.