Аналіз поглядів вітчизняних і зарубіжних вчених щодо психологічних особливостей професійної діяльності медіаторів - Урусова, О.Г. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті наведено результати наукових досліджень щодо визначення медіації як професійної діяльності через призму поняття діяльності як методологічної проблеми психології. Робиться висновок щодо трансформаційної сумісності головних складових медіаційного процесу (зміст, емоції, процедури) та класичних елементів змісту діяльності (цілі, мотиви, засоби) як ключового поняття у психологічній науці. Професійна діяльність медіатора характеризується, з урахуванням психологічної складової, як комплекс послідовних елементів, в рамках яких суб’єкт‐суб’єктна взаємодія медіатора/ко-медіаторів та Сторін спрямована на реалізацію певних цілей та мотивів всіх учасників процесу. В межах зазначеного визначення наведено порівняльний аналіз двох загальних підходів до питання розвитку медіації, окреслено понятійний апарат та характерні ознаки медіації як професійної діяльності – види, стилі, моделі та фази (стадії).