Посттравматичний стресовий розлад у військових ветеранів: розуміючи український контекст - Іщук, О.В. (Журнал сучасної психології, 2016)
В статті розкрито сучасний стан розуміння українським суспільством психологічної травми та посттравматичного стресового розладу. Представлені як науково-теоретичний, так і науково-практичний напрями дослідження психології травми українськими та західними науковцями. Визначено поняття травми відповідно до закордонних досліджень, а також наведено визначені вітчизняними науковцями особливості психологічної травми. Розкрито шляхи реагування нервової системи людини на травмуючі події, описано причини та події, ситуації, що найчастіше провокують виникнення психологічної травми. Здійснено аналіз існуючих даних стосовно посттравматичного стресового розладу крізь призму зарубіжних досліджень та виявлено можливості застосування результатів у вітчизняних реаліях. Проаналізовано шляхи виникнення ПТСР та основні характеристики даного розладу. Згадано діагностику та лікування посттравматичного стресового розладу в Україні.