Психологічний аналіз феномену чайлдфрі - Лукасевич, О.А.; Мітіна, А.Р. (Журнал сучасної психології, 2016)
В статті розглянуто основні підходи до визначення сутності чайлдфрі, основні напрямки дослідження даного феномену. Обґрунтовано необхідність інтеграції проаналізованих підходів для дослідження психологічних особливостей представників чайлдфрі. На основі теоретичного дослідження встановлено співвідношення понять “childfree”, “childless”, “without children”, “nonmother”. Визначено наявність двох видів бездітних, що відрізняються вираженністю основних змістових характеристик: реджектори та аффексьонадо. Встановлено наявність гендерних відмінностей у представників чайлдфрі, а також фактори прогностичного характеру бездітності: вік, національність і громадянство, шлюбні відносини, соціально-економічний статус і участь на ринку праці, витрати на виховання дитини.