КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ ПІД ЧАС СУСПІЛЬНИХ КРИЗ - Мартинова, О. С.; Дроботько, І. Д. (Журнал сучасної психології, 2025)
Статтю присвячено комплексному міждисциплінарному дослідженню механізмів психологічної адаптації особистості в умовах глибоких суспільних потрясінь і трансформацій через призму аналізу копінг-стратегій. Здійснено огляд провідних теоретичних підходів до вивчення феноменів стресу та копінг-поведінки у контексті масштабних соціально- економічних і політичних змін, що супроводжуються підвищеним рівнем невизначеності та психологічного тиску на індивіда. Визначено й систематизовано основні типи копінг-стратегій: проблемно-орієнтовані, емоційно-орієнтовані та стратегії уникнення, розкрито їхню психологічну природу, специфіку використання та ефективність на різних етапах кризових подій. Досліджено взаємозв’язок між застосуванням певних копінг-стратегій та показниками психологічного благополуччя, рівнем тривожності, емоційної стабільності й соціальної активності особистості у період тривалої невизначеності. Проаналізовано вплив індивідуально-психологічних характеристик, зокрема емоційного інтелекту, толерантності до невизначеності, особистісної зрілості та ціннісних орієнтацій, на вибір і результативність копінг-стратегій у кризових умовах. Розглянуто феномен резильєнтності як ключового складника психологічної стійкості, що забезпечує гнучке реагування на стресові події завдяки розвитку адаптивних копінг-механізмів. Обґрунтовано доцільність інтеграції концепцій резильєнтності та копінгу у практику психологічної допомоги й соціальної підтримки, а також розроблення комплексних програм супроводу для підвищення ефективності адаптаційних процесів і зміцнення ресурсної бази особистості.